DO CIGALES
Ziemeļos no Valjadolida, Pisuerga, diženās Duero ieteka, upes ielejā, uz nabadzīgas uz organiku kaļķainas, smilšainas augsnes atrodas mazs, bet izseni slavens ar saviem rozā vīniem, vīna ražošanas rajons Cigales. Vīna dārzu josla – 30 kilometri garumā un līdz 15 platumā, kopējā platība 2600 hektāri – stiepjas pie upes krastiem. Kontinentāls klimats, okeāna ietekme, vidējā temperatūra +12˚C, apmēram 420 milimetri nokrišņu un aptuveni 2600 saulainas stundas gadā. Bet oktobrī un maijā salnas un straujas diennakts temperatūras svārstības.
Visi šie pārbaudījumi noved pie tā, ka ogas iegūst jaunas īpašības, bet vīns – papildus garšas un aromāta nokrāsas. 70% stādu aizņem Tempranillo šķirne, pārējās – sarkanais Garnacha Tinta (Garnacha Sarkanā), Garnacha Gris (Garnacha Pelēkā), Cabernet Sauvignon, Merlot; baltās Albino, Verdejo un eksperimentālais Sauvignon Blanc.
Cigales rozā vīni var būt jauni (tos izlej pudelēs ražas gadā), izlieti otrajā gadā pēc ražas novākšanas, un Crianza, tas ir, izturēti (mucās un pudelēs) kā minimums divus gadus.
Cigalē, pēc izturēšanas ozola mucās, iegūst vīnu ar mūsdienu pircēju iemīlētu raksturojumu: nogatavināta granāta krāsa, mērenas intensitātes aromāts, kurā skaidri nošķiras augļu toņi, šokolāde, sēnes, tabakas lapas, āda, balzamiskas notis. Mūsdienu vīni no Tempranillo priecē ar svaigumu, bagātu garšu un patīkamu pēcgaršu, kuras finālā skaidri parādās ozola notis – izturēšanas ozola mucās rezultāts.