Priorat sarkano vīnu markas ir populāras ne tikai Spānijā, bet arī visā pasaulē. Par kvalitāti tām ir jāpateicas unikālai akmeņainai augsnei, mikroklimatam un lielam skaitam saulaino stundu gadā (ap 2700). Priorat platība ir tikai 900 hektāri.
Liela daļa vīna dārzu atrodas uz akmens terasēm. Ražas līmenis ir ļoti zems ap 2 – 3 tūkstošiem kilogramu no hektāra, taču izcilas kvalitātes. Nokrišņu daudzums 500 – 600 milimetri gadā, daži vīna dārzi ir aprīkoti ar pilienu tipa aplaistīšanas sistēmām, jo dažām šķirnēm ir nepieciešama tieši šāda veida kopšana. Ziemā snaudošos vīnkokus sedz sniega kārta. Ievērojamas diennakts temperatūras svārstības tiek skaidrotas ar atrašanos virs jūras līmeņa.
Šeit vīna ražošana ir attīstījusies, pateicoties Kartuziešu klostera Skala Dei darbībai. Mūki rūpīgi strādāja pie vīna receptēm, vīna ražošanas metodēm un tehnoloģijām. Un šodien Priorat vīni ir interesanta tradicionālo metožu un mūsdienu sasniegumu kombinācija.
Tomēr Priorat unikalitāte slēpjas arī reģiona augsnes klimatiskajos apstākļos. Tā teritoriju aplenc kalni, kas notur aukstos vējus; vasara šeit ir sausa, kas raksturojas ar lielu saules daudzumu. Nokrišņu daudzums ir ļoti mazs, taču papildus apūdeņošana nav nepieciešama, jo Priorat augsne ir diezgan mitra. Starp citu, akmeņainā augsne ir bagāta ar slānekli un kvarcītu, kas sniedz vīnam raksturīgās minerālās nianses, un izraisa visu pasaules vīndaru izbrīnu un skaudību.
Priorat galvenās vīnogu šķirnes ir Cariñena un Garnacha; tās vēl joprojām dažreiz tiek jauktas saskaņā ar senajām mūku receptēm. Tiek koptas arī Sirah, Cabernet Sauvignon un Merlot.
Priorat sarkanie vīni – blīvi, bagāti, piemīt intensīvs un sarežģīts aromāts; tie parasti prasa ilgstošu izturēšanu. Vīns paliek neparasts, tumšs un nemainīgs laika gaitā. Minimālais alkohola saturs tajā ir 13,5 procenti, kas pie jebkuriem standartiem ir augsts līmenis, un vīni, kas tiek iegūti no mazražīgām vīnkoku šķirnēm, ir ārkārtīgi koncentrēti.
Tādi vīni nav lēti, un to apgrozījums ir augsts – vienā līmenī ar prestižajiem Bordo vai Burgundijas veidiem. Balti un rozā vīni tiek cienīti mazāk nekā sarkanie un tiek ražoti daudz retāk. Priorat vīnu ražošanas apjoms kopumā nav liels, kas arī piedod vērtību šai produkcijai.