Spāņu vīnu klasifikācija

Spāņu vīnu klasifikācija vai kā pareizi ir jālasa etiķeti:

 

Vino de Mesa (VdM) – galda vīni, kuriem nav klasificēts vīna reģions, vīnogu šķirne, ražas gads.
 
Vino de Calidad Producido en Region Determinade (VCPRD) - tiek uzskatīts kā pakāpiens pirms DO, līdzīgs franču VDQS.
 
Deniminacion de Origen (DO) – šī klasifikācija ir lielākajai daļai kvalitatīvo vīna reģionu, gandrīz 2/3 Spānijas vīna dārzu atrodas DO reģionu robežās.
 
Denominacion de Origen Calificada (DOCa) – šis apzīmējums ir līdzīgs Itālijas DOCG, ir ar augstāku kvalitāti un kvalitātes prasībām nekā DO. Pirmā DOCa bija Rioja 1991. gadā, tad sekoja Priorat.
 
Vino de Pago – uz šo apzīmējumu attiecas paši augstākie standarti un ļoti stingri ģeogrāfiskie kritēriji. Šo kvalitātes apzīmējumu piešķir individuālām vīna darītavām, kuras ražo vīnu tikai no savā īpašumā audzētām vīnogām un iztur vīnu savos pagrabos. 
 
Uz spāņu vīna etiķetēm ļoti bieži ir sastopami vīna izturēšanas apzīmējumi. 
 
Populārākie ir:
 
Joven – jauns vīns.
 
Crianza - sarkanvīni tiek izturēti minimums 2 gadus, no kuriem minimums 6 mēneši ozolkoka mucās. 
 
Reserva - sarkanvīni tiek izturēti minimums 3 gadus, no kuriem minimums 1 gads ozolkoka mucās. 
 
Gran Reserva - sarkanvīni tiek izturēti minimums 5 gadus, no kuriem minimums 18 mēnešus ozolkoka mucās. 
 
Cosecha – raža