DO RIBERA DEL DUERO
Vīna dārzi, kas stiepjas pa 35 kilometru joslu gar Luero krastiem pa četru provinču teritoriju - Vecā Kastīlija, Valja – dolid, Segovija un Sorija – vieni no dārgākajiem Spānijā.
Veiksmes noslēpums – dabas dāvātā augsne, vairāku paaudžu pieredze, milzīgi materiālie ieguldījumi iekārtās, stingras prasības vīnogu kvalitātei, stingri kontrolējami fermentācijas procesi ar pēdējo vīna ražošanas sasniegumu pielietošanu, jaunu ozola mucu izmantošana un, protams, pacietība. Pēc cilmes vietas normām Crianza sarkanie vīni veic izturēšanu ne mazāk kā divu gadu garumā, no tiem gadu mucā, baltie un rozā – 6 mēnešus mucā.
Vispārpieņemts, ka Ribera del Duero dvēsele ir upe „Padre Due ro” kā to sauc vietējie iedzīvotāji. Tā sāk savu plūsmu Spānijā, šķērso Portugāli un ietek Atlantijas okeānā Portugāles pilsētas Porto rajonā. Klimats šeit ir mēreni kontinentāls ar sajūtamu Atlantijas ietekmi. Ziemas periodā šeit nereti ir auksti vēji un pietiekami spēcīgas salnas – līdz pat 18°C zem nulles. Vasara ir pietiekami sausa un karsta, tai ir raksturīgas spēcīgas temperatūras svārstības diennakts laikā, kas nodrošina vīna audzētājiem atpūtu no siltuma naktī. Vidējā temperatūra jūlijā ir 21°C, janvārī - 3°C. Nokrišņu līmenis 400 – 600 milimetri, tie izkrīt pārsvarā pavasarī un rudenī. Papildus mitrumu atnes rīta migla, kas ceļas no upes.
Auero ielejas augsne ir nabadzīga uz organiku un dzelzi, bet bagāta ar kaļķi, tās irdenā struktūra ļauj saknēm stiepties dziļumā.
Spāņu vīnogas Tempranillo, kas pazīstamas ar nosaukumu Tinto del Pais (otrs nosaukums – Tinto Fino), lieliski adoptējas šiem apstākļiem. Tās lieliski izpaužas šajā reģionā, piedodot vīnam sarežģītību un harmoniju, dziļā purpura krāsu un spilgti melno ogu toņus. Bez tā, šeit tiek kultivētas vēl piecas vīnogu šķirnas, kas atļautas ražošanai Ribera del Duero. No sākuma – trīs starptautiskas šķirnas: Merlot, Malbec un Cabernet Sauvignon, kā arī Garnacha Tinta un Albillo.
Katra Ribera del Loiro vīna tipam ir raksturīgas iezīmes. Rozā vīnus apvieno bāla ķiršu krāsa ar labi atšķiramiem zemeņu rozā toņiem un smalkiem zilgani violetiem atspulgiem uz glāzes virsmas. Nokrāsas intensivitāte ir atkarīga no Tinto del Pais attiecības. Bez tam, skaidri izteikti tipiskie šķirnēm Tinto del Pais un Albillo sākotnējie augļu aromāti, starp kuriem skaidri sajūtamas meža ogas. Visiem vīniem piemīt viegla augļu garša un svaigums. Jaunie sarkanie vīni, kā parasti, tiek izturēti mucās, taču, saskaņā ar Ribera del Duero normām tā ir pieļaujama ne ilgāk kā gadu. Vīni parasti nonāk tirdzniecībā jau pēc vairākiem mēnešiem pēc ražas novākšanas.
Tos atšķir ļoti intensīva, sulīga koša ķiršu krāsa, un labi pamanāma uz glāzes virsmas gaiši zilā apmale ar violetā, purpura, indīgo toņiem, bet dažreiz pat rubīna krāsa. Šiem vīniem ir spilgti izteikti sākotnējie aromāti: nogatavoti augļi un meža ogas, priekšrocīgi mellenes un kazenes. Otršķirīgie aromāti nav būtiski un ātri pazūd, taču garšas sajūtu spektrs ir salīdzinoši plašs, ģērskābes ir sabalansētas, iespējams viegls skābums.
Crianza vīniem ir obligāta izturēšana mucās ne mazāk kā 12 mēnešu garumā (un tikpat ilgi pudelēs). Tie nonāk ražošanā trešajā gadā pēc ražas novākšanas, pēc 1. decembra. Krāsa variējas no tumšas līdz spilgtai ķiršu krāsai ar rubīna nokrāsu. Šo vīnu jaunību nodod labi atšķirama uz glāzes virsmas violetā nokrāsa. Ļoti sarežģītā aromātā ir gan spēcīgi augļu toņi, kas ir nodoti vīnam ar cēlu kriju – vaniļa, koksrieksts, cepta kafija un kakao. Šie bagātie samta vīni ar neagresīvām ģērskābē sniedz ilgu un ļoti patīkamu pēcgaršu.
Reserva vīniem ir jābūt izturētiem ne mazāk par 36 mēnešiem: 12 mēneši mucās, bet pārējo laiku pudelēs. Tie var atstāt pagrabus ceturtajā gadā pēc ražas novākšanas, arī pēc 1. decembra.
Gran reserva vīni parādās tikai izcilas ražas gados. Tos iztur ne mazāk par 60 mēnešiem: 24 mēnešus mucās, pārējo laiku pudelēs. Tāpat kā iepriekšējie, tie nonāk tirgū pēc 1. decembra, bet tikai 6. gadā pēc ražas novākšanas. Atšķiras ar intensīvu dziļu krāsu, kas var variēties no granāta līdz rubīna krāsai, pie glāzes apmales pamanāmi ķieģeļu krāsas toņi. Šo vīnu smalkais tīrais aromāts, vienmēr piesātināts ar dažādām sastāvdaļām, dominē dziļš pārgatavojušos augļu aromāts. Tajā ir minerāli, balzamiskas notis, kā arī muskusa un ādas nokrāsas. Samta stiprā garša ar dažādu nokrāsu gammu, kurā izdalās noapaļotas ģērskābes, kas ir ļoti labi sabalansētas. To atšķir treškārtīgie aromāti, kas attīstās ilgajā izturēšanas periodā. Šie vīni vienmēr atstāj ilgu pēcgaršu.
Mēs piedāvājam lieliskus vīnus, kuru nosaukumi ir kontrolējami pēc to izcelsmes vietas Ribera del Duero, ar kuriem Jūs varat iepazīties sadaļā Vīnu katalogs.