DO TORO
Vinos de Toro („Vīns no Toro”), kā to sauc Spānijā (Toro – neliela pilsēta Vecajā Kastīlijā Luera upes krastā, kas deva nosaukuma vīna ražošanas rajonam) – aromātiski sarkanie, bieza granāta krāsas vīni, kas ir plaši pazīstami visā valstī.
Mūsdienīgie Toro vīni ar savu panākumu ir pateicīgi Tinta de Toro sarkanajai šķirnei. Labākās savas īpašības vīni no Tinta de Toro parāda izturēšanas rezultātā ozola mucās.
Ar savām oriģinālajām īpašībām šī šķirne ir pateicīga mitrajai Auero ietekmei, augstums virs jūras līmeņa – no 620 līdz 750 metriem, krasi kontinentāls klimats ar nelielu Atlantijas ietekmi, būtiskām diennakts un sezonas temperatūras svārstībām, zemajam nokrišņu (350 – 400 milimetri gadā) līmenim un, visbeidzot, nabadzīgām augsnēm, kas ir spējīgas noturēt mitrumu.
Vīna dārzi Toro izvietoti uz neaugstiem pakalniem, un, parasti, vīna ražotāji cenšas orientēt stādīšanu uz ziemeļiem, pasargājot tos no svelmējošas vasaras dienas saules.
Lielākā vīna dārzu platība aizņemta ar Tinta de Toro. Pie tam, atļauta arī Garnacha Tinta, kā arī Cabernet Sauvignon un Merlot audzēšana.
Baltās šķirnes – Malvasia un Verdejo. Malvasia vīni var būt sausi, pussaldi un saldi, krāsa – no bāli zeltainas ar zaļganu nokrāsu līdz spilgti dzeltenai.
Toro rozā vīni, parasti, ir no Tinta de Toro un Garnacha, ļoti aromātiski un tiek iegaumēti ar ilgu pēcgaršu, krāsa – no bāli rozā līdz ķiršu.